Por - Miedo - Fear

Això comença a espantar-me, sincerament.
Esto empieza a asustarme, sinceramente.
This is starting to frighten me, to be honest.


Si de veritat s'ho creuen, i es creuen que tothom està amb ells, és probable que això no acabi bé.
Si de verdad se lo creen, y se creen que todo el mundo les apoya, es probable que esto no acabe bien.
If they truly believe this, and believe everybody supports them, then it's quite probable this will not end well.

Post-script:
D'aquí a uns dies explicaré una història que em va passar la setmana passada, relacionat amb el tema.
De aquí a unos días explicaré una historia que me ocurrió la semana pasada, relacionado con este tema.
Within a few days I shall tell you a story that occurred to me last week, in relation to this issue.

Comments

  1. ¿Miedo de qué? No hay que tener miedo de un monstruo que no ha venido de fuera, sino que ha nacido y crecido en casa...

    Lo voy a difundir yo también.

    ReplyDelete
  2. Però, què és el que t'espanta exactament, Sergio? I perquè creus que algú creu "que tothom està amb ells"? Jo crec que tots els independentistes saben que hi ha uns que pensem com ells, i altres que pensen d'altres maneres.

    Però por, què és el que et fa por? Et fa por que els independentistes facin un vídeo com aquest? Per què?

    ReplyDelete
  3. No me gustan los nacionalismos, nada...

    ReplyDelete
  4. Mariano, aunque haya crecido en casa, cuando ves que ese monstruo te va invadiendo poco a poco, cada vez más, da miedo. No quiero dar símiles de la Europa del siglo XX porque aún me van a acusar de demagogo, pero no es un proceso demasiado distinto.

    Ferran, el què m'espanta és que cada cop es dóna més veu a aquells que estan a favor, i cap veu als que no ho estem. Estic preparant una entrada (un seguit d'entrades, de fet, perquè el text donarà per molt, i un cop el tingui fet l'aniré publicant poc a poc), en català, sobre el documental "Adéu, Espanya", i aprofitant, parlaré també de la meva opinió i els meus arguments contra la independència i explicant la situació que crec que s'està vivint actualment.

    Em fa por que cada cop tinguin més recursos i més capacitat d'organització per fer coses així. Perquè això significa que, tot i ser una clara minoria, ja comencen a ser poderosos.
    Sort que aviat marxaré... aquí no podria viure ni de broma.

    Coincido contigo, Pelocha. Todo nacionalismo acaba mal. Sin excepciones.

    ReplyDelete
  5. Pensa, Sergio, que si cada vegada tenen "més capacitat d'organització", potser és perque cada vegada són (som) més, i cada vegada més gent veu més clar que la situació actual, dins d'Espanya, és irreversible.

    Perquè no feu un lipdub els no independentistes? Perquè no es fa un documental "Hola España", on surtin persones explicant els avantatges de continuar sent tots espanyols?

    No es tracta de recursos i de "capacitat d'organització", Serio, en això penso que t'equivoques. Es tracta de tenir un objectiu, i treballar per assolir-lo. Perque no fan (feu?) el mateix els unionistes? L'intercanvi d'idees és pacífic i democràtic!

    ps: no et pensis que les coses són molt millors a altres bandes; a tot arreu hi ha misèries i miserables.

    ReplyDelete
  6. La situació no és irreversible. Necessitem canvi, però no el que proposeu vosaltres, on tot el que no sigui la sardana i un català de Girona sigui perseguit, com està passant ara. I sou més perquè Catalunya ha crescut, però en percentatge seguiu més o menys igual.

    No farem un lipdub perquè ens arrisquem a que es boicoteji, a que se'ns titlli de feixistes. Millor encara: els no independentistes no solen ser gent que li agrada la política, per tant no faran res, mentre que pocs independentistes hi ha que no els hi agradi debatir i argumentar política (almenys aquest afer). No hi ha cap associació de catalans no-independentistes significant, i fins i tot dins les no-significants hi ha ben poques.

    No farem un documental "Hola, España" perquè se suposa que la televisió pública catalana, financiada per tots els catalans, ha de fer un gran documental on doni totes les versions, usant els nostres diners, no només el que a ells els convé.

    Jo no sóc unionista. Sóc federalista, i sobretot, pluralista. I avui en dia ja no se'm reconeix aquesta pluralitat, a casa meva. Quin sentit tindria lluitar ara, que encara no som forts?

    Hi ha misèries i miserables a tot arreu, en sóc ben conscient, en canvi hi ha situacions pitjors que d'altres. El text que estic preparant, que encara em portarà uns dies (a jornada completa), més o menys ve a dir-ho, això.

    ReplyDelete
  7. D'acord amb tu en línies generals, per suposat des de la sana discrepància. El que trobo trist és el començament del primer paràgraf: "tot el que no sigui la sardana i un català de Girona sigui perseguit"; això no és veritat, Sergio, senzillament no és veritat.

    ReplyDelete
  8. Per ser tan pluralista es veu que la mobilització i organització de la gent que no pensa com tu et molesta força. Que jo sàpiga en CAP moment l'independentisme es planteja res que sigui fora de les urnes (que li són negades, per cert), així que la por serà als que pensin diferent a tu, res més. El feixisme és negar drets com el de l'autodeterminació, si sou una majoria aclaparadora per què no el permeteu? Ai, las, grans demòcrates sou!

    L'independentisme és obert a tothom qui hi vulgui participar, i la gent és lliure de estar-hi a favor o en contra, faltaria més! Tens por que et diguin X per no formar-hi part però no t'estàs de dir Y ben fort als que hi estan a favor. Curiós. I segueixo sense veure-hi cap motiu per a la por i el teu posat histèric, almenys per a algú que cregui -ni que sigui una mica- en la democràcia i el pluralisme.

    L'independentisme majoritari als mitjans? LOL! Serà que et cou que hi surti de tant en tant, com UN documental. Diaris independentistes? Cap. Grans cadenes de televisió privades independentistes? Cap (i TV3 d'independentista ben poc, alguna cosa en surt però ni de bon tros ho és). Com a molt a la ràdio i és un mitjà, tot i que important a Catalunya, ni de bon tros dels principals.

    Per cert, de catalans no només n'hi ha a Barcelona, aquest menyspreu a la resta de províncies catalanes "no barcelonines" que tant feu servir els "no nacionalistes" per atacar la catalanitat que tant sembla molestar-vos us la guardeu per vosaltres.

    I coincideixo amb en Ferran, o tens algun problema greu de percepció o menteixes deliberadament. Veure sardanes, catalans de Girona (WTF???) o independentistes et fa sentir perseguit? Tens un problema d'intolerància, fes-te'l mirar.

    Salut des del Cap i Casal!

    ReplyDelete
  9. *de catalans no només n'hi ha fora de Barcelona. Volia dir. De fet a Barcelona és on n'hi ha més, servidor inclòs!

    Per cert, els temps de "sóc federalista" per nedar en l'ambigüitat del "ni amb tu però tampoc sense" s'han acabat. L'Estat autonòmic ha dit prou i la evolució només pot ser a la inversa. Federalisme implica federar-se amb d'altres ens i de federalistes a la resta de l'Estat espanyol NO n'hi ha. Cal triar. Molts ho tenim ben clar, un 10% d'espoli a canvi de menyspreu i recels és inaguantable econòmicament(els Länder alemanys tenen un màxim fixat del 3%, aclapara), afegim-hi la incòmoda subisidiarietat en la immensa majoria dels afers de decisió (Eix Mediterrani, els vetos a certs països de vol directe a aeroports que no siguin Barajas, etc.).

    No m'agrada que un DRET de tot grup humà (administració autònoma total si ho veu convenient) s'intenti vendre com un FAVOR, concessió o "privilegi" (s'ha de demanar perdó per rebre competències, o per voler gestionar els nostres impostos? va parir!).

    N'estic fart d'haver de culpar a Madrid perquè és allà on resideix el poder fàctic, la sobirania real: prefereixo que tot depengui de Barcelona i que arribat el moment només a ella se li hagi d'exigir responsabilitats. El joc de la culpa a Madrid o a la Generalitat segons la opinió/interès de cadascú cansa i molt, entabanen constantment mentre calen solucions en mil àmbits (sobretot higiene democràtica, infraestructures i Estat del bennestar, en el sentit més ampli).

    ReplyDelete
  10. Ferran, potser està exagerat. El que volia dir és que s'intenta que tota la cultura sigui d'origen català, carregant-se tot el que es pugui de la resta (especialment els joves - a l'escola, cada Nadal havíem de ballar un ball típic d'alguna part: he ballat molts balls catalans, algun hongarès, balcànic, israelí, etc., però en cap cas cap ball d'una altra comunitat espanyola).

    Josep, en primer lloc, moltes gràcies pel teu comentari.
    Jo estic a favor de l'auto-determinació. La meva teoria (totalment subjectiva, no vull vendre la moto a ningú) és que encara no hi ha hagut referèndum perquè els independentistes saben que un referèndum ara implicaria que una majoria dels catalans votés en contra, i per tant, un fracàs absolut dels independentistes. Com no interessa, es mareja la perdiu uns anys més, mentre convenceu a més gent, i després, quan us vagi bé, feu el referèndum. Per mí, s'hauria de fer aquest diumenge. I així ens trauríem tota aquesta merda de sobre l'abans possible.

    No pots entendre la por que tinc. No és histèria, faltaria més. Més aviat és por barrejada amb pena. Però de veritat, no ho podràs entendre per molt que ho intenti explicar. No sabria com explicar-t'ho.

    Independentisme majoritari? Sí.
    D'entrada, encara no he vist un programa a TV3 en castellà. I TV3 és la televisió pública de Catalunya, amb el que se suposa que hauria de retransmetre en les dues llengües oficials, o tenir un canal transmetent en cada, com fa la EiTB, per exemple.
    Catalunya Ràdio... bé, jo ja ni l'escolto.
    M'agrada la música, però, i Flaixbac emet el tipus de música que m'agrada. Com pot ser aleshores que no posin cap cançó en castellà? Les que són en castellà, amb una excepció en més d'un any (i ja fa temps, no recordo quina era), s'ignoren, i aquelles que estan en dos o més idiomes (com les de la Laura Pausini o la Shakira), es posen sempre en l'altre idioma (italià, anglès, sigui quin sigui).
    També escolto una ràdio londinenca, Capital FM, perquè els èxits arriben abans, i la música m'agrada encara més (a més que m'estalvio tanta propaganda del Barça i les seleccions catalanes com posen a Flaixbac). Hi ha una cançó, d'Usher amb Pitbull, que es diu "DJ got us fallin' in love (again)". Aquesta cançó al Regne Unit es va posar de moda a principi d'estiu, és a dir, ja la coneixia. És en anglès, però hi ha un trosset on Pitbull (fill de cubans) rapeja en castellà.
    Quina casualitat que fa un mes que s'escolta aquí a Catalunya (principalment a Flaixbac), i aquest tros ara és diferent, i en anglès (ni tan sols diuen el mateix). Casualitat, de fet?
    No hi ha diaris independentistes? L'Avui què és, doncs? Sempre he considerat que els extrems són tots dolents. Considero tant l'ABC com l'Avui de la mateixa qualitat. El País o el Mundo estan bé, però bueno. Abans llegia el Periódico o el Público, però actualment llegeixo gairebé exclusivament La Vanguàrdia. El que no treu que segueixi llegint altres diaris, mentre no siguin extremistes.
    I pel documental, TV3, com a televisió pública, hauria d'haver donat les dues cares de la moneda. Una televisió privada, com 8tv o Canal Català (que, per cert, en un alard d'anti-espanyolisme, emet vàries series espanyoles, com Hospital Central o Siete Vidas, doblades al català), pot ser subjectiva i parcial. Per l'altre extrem, Intereconomía també pot ser parcial... tothom sap què esperar veient una i veient l'altra.
    En canvi, TV3 és pública, pagada amb els diners dels contribuients... tots els contribuients. Per tant, s'ha de mantenir imparcial, ha de donar informacions de totes les opinions, i deixar al lector decidir, no manipul·lar tan clarament com ho ha fet. Si fan un documental on surten també gent que està en contra (incloent catedràtics d'universitats arreu del món, com en l'altre cas), cap problema. És aquesta parcialitat la que em molesta.

    ReplyDelete
  11. De quin veto parles, però? A tots els països, els vols intercontinentals surten de la capital (o del hub aèri principal, en el cas de Suïssa o Alemanya, que no coincideix amb la capital), amb uns pocs sortint d'altres ciutats.
    Les rutes aèries les estableixen les línies aèries, basant-se en si la ruta els surt rentable o no. Hi ha vols directes a Bogotá, Buenos Aires, Nova York, Toronto, Montréal, o Singapur, entre d'altres. Per si fos poc, Singapore Airlines només vola a Barcelona, no pas a Madrid. També hi ha vols a Israel, Jordània, Qatar, etc. Ah, i un vol al Pakistan, m'oblidava.
    L'únic que ha fet Ibèria, companyia amb un 5% d'accionariat estatal, és centrar els seus vols a Madrid i operar els de Barcelona amb la seva filial Vueling (exceptuant el pont aeri). Les rutes continuen sent gairebé les mateixes, així que no ho veig cap escàndol greu. No és que estigui d'acord, però no és tan greu, ni hi ha vetos per aquí, ni res de res.

    Jo sóc català i tinc la senyera a l'habitació, això vull que quedi molt clar (juntament amb l'espanyola, la britànica, l'europea, i possiblement pròximament la murciana).
    A la província de Barcelona hi ha 5.5 milions de catalans, així que podem resumir dient que, el que es decideixi a Barcelona, la resta de Catalunya ho haurà d'acceptar (no és per ser torracollons, però els percentatges de població m'ho diuen).

    Sóc federalista. Somio amb una Catalunya que s'administra dins d'Espanya, més o menys similar a com està ara, on les dues llengües oficials són respectades a tot arreu (a la vida diària, a l'educació, als mitjans de comunicació, etc.), no com succeeix ara.

    Sobre l'expol·li fiscal, no en parlaré massa, ja que encara no he trobat cap dada objectiva de quines són les contribucions catalanes i les espanyoles. Només preguntar si de veritat creieu que estem tan malament respecte altres comunitats.
    El que jo crec és que primer es van gastar els diners en Catalunya, i ara que nosaltres ja més o menys ho tenim, estan amb la resta. Tinc família a Múrcia, i hi baixem bastant. Us puc assegurar que les infrastructures allà tenen poc a veure amb les d'aquí. Potser això s'ha de pagar. Potser.

    Jo no tinc un problema d'intolerància, la veritat. Més aviat sou els anti-espanyols els qui ho teniu, oblidant el que posa al vostre DNI i passaport. Oblidant que ara mateix la Generalitat ha muntat pseudo-ambaixades a vàries ciutats (el Ferran ho hauria de saber bé, si no m'equivoco, treballa a la de Berlin). Per a què? Doncs per malgastar més diners innecessaris, en comptes d'ocupar-se de les coses importants, com el sistema sanitari. Però total, podem fer co-pagament, mentre ells emeten bonus perquè no poden més però segueixen mantenint totes aquestes absurdeses.

    Sort que marxo l'any que ve, de veritat. Tinc ganes de perdre això de vista i que, quan senti parlar-ne, ho senti amb pena però sense que m'afecti personalment.

    ReplyDelete
  12. En primer lloc, no comencis amb lo de que el castellà està perseguit a Catalunya, perquè no és veritat, qualsevol parlant castellà aquí se l'entén, i és tot el contrari, si vas parlar amb algú en català per Madrid, la gent et tira males mirades, cosa que no està ni molt menys justificat. I no és veritat que probablement jo par-li millor el castellà que molta d'aquesta gent? Ah, però jo pensava que havia rebut un ensenyament en català, llavors com se parlar perfectament castellà?

    Parles de la poca castellanització de TV3, i la comparas amb la Euskal Tele Berri, no se si saps que la televisió Vasca feta en castellà, és deguda a que molta gent d'Euskadi no parla Euskera, en canvi aquí la inmensa majoria parla català, i s'està lluitant per a que això no es perdi, cosa que a tu sembla que no t'importa, no se si saps, que a dintre d'Espanya hi ha tradicions molt variades, no només la catalana i la espanyola, no, n'hi més d'una per comunitat autònoma. Dius que TV3 es paga amb els teus impostos i que per tant, vols programació en castellà, doncs mira, el millor mètoda per obtenir això és la protesta i la mobilització, assegut darrere una pantalla, amb el cul en una còmoda cadira és molt fàcil opinar sobre coses de les que tu com a mínim no tens ni idea.

    Dius que als anti-independentistes no els hi interessa la política, llavors per què es mouen? Jo t'ho diré, per un sentiment purament patriòtic que els enfosqueix la vista i els nubla els raonaments. Si vas contra la independència has de saber argumentar-ho, saber que comportaria, avantatges i desavantatges; perquè suposo que no em negaras que porta avantatges.

    ReplyDelete
  13. Parles de que ets federalista, i dius que no hi ha vet als vols de Barcelona, i com a exemple poses ciutats que no només no són d'importància comercial, sinó que a més mouen un volum de passatgers força reduit; els vols importants, van a Madrid, i això provoca una clara mobilització del comerç, per comoditat més que res, es a dir, una centralització de l'economia en la capital, cosa que fa que l'importància que podria tenir Barcelona en el comerç espanyol es vegi reduida.

    Coses així, amb la independència de Catalunya, no passarien, a part, que no se com ho extremitzes tot, potser et penses que els catalans som nazis en potència? (com insinúes en un comentari). Creus que fariem fora a tots els que es sentíssin espanyols? Creus que Catalunya s'aïllaria del món? Si creus això, vas molt errat; les coses com el comerç exterior al principi canviarien, després acabarien normalitzant-se, i el que importa, que es la màquina burocràtica catalana, funcionaria amb molts menys entrabancs que ara pel fet de no haber de dependre de Madrid. Però clar, això es veu com una cosa inpensable.

    Parles de que als independentistes no els interessa un referèndum ara per por a que sortís el "no" i que per tant, volen "convèncer" a més gent (com si fos una ideologia perversa); bé, a part de que crec que sortiries sorprès de la cantitat de gent que votaria a favor, et pregunto:
    -És ilegal convèncer gent per una causa?
    -És il•lícit?
    -Si una gran majoria de catalans volgués la independència, seria il•lícit voler proclamar-la?
    M'agradaria que m'ho contestessis.

    ReplyDelete
  14. Sobre lo de convèncer (que sona molt a traer a gente para la secta), em sembla que personatges com Esperanza Aguirre, Presidenta de la Comunitat de Madrid "Endesa antes alemana que catalana", Sergio Ramos, Jugador de la selecció espanyola de futbol "Tradúcelo al andaluz para el que no entienda el castellano". Personatges com aquests i accions com el boicot al cava català són els que augmenten el número d'independentistes.

    Trobo que necessites informar-te més, per que ets bastant ignorant en aquest tema, i el fet que n'opinis deliberadament, ens mostra la teva ignorància. No crec que aquesta entrada sigui un treball de jornada completa, a no ser que no entenguem el mateix per jornada completa...
    Coses com comparar la TV vasca amb la catalana, en un país com Euskadi con el castellà prima sobre el vasc (cosa que l'està fent desaparèixer) i en un com Catalunya on el castellà i el català són igual d'utilitzats, i porta sent aixì des de fa un temps... Bé, crec que t'has retratat en aquest comentari...

    Com va dir Josep Carreras, i es una frase amb la que em sento un 100% identificat:
    "Cuanto más catalán me dejan ser, más español me siento".

    Espero que milloris el contingut de les teves entrades, que aquesta deixa molt del que desitjar...

    ReplyDelete
  15. PD: Dius que et molesta que a Catalunya es malgastin els diners, quan de fet, tenim un monarca allà al mig en contre del qual hi ha molta gent i que de fet no hi pinta res. Però com que el rei viu a Madrid, d'això, no en parles, oi? Estic d'acord que es una petita part dels impostos, pero això demostra que no tens res a criticar a Catalunya, perquè l'Estat malgasta els diners dels contribuents amb ximpleries com el manteniment d'una Casa Reial... És per pensar-hi, eh?

    ReplyDelete
  16. Em sembla de molt mal gust venir a insultar-me i dir-me ignorant al meu blog. Sincerament. No crec haver faltat al respecte a ningú, i tu sí.

    Després... el cost de la monarquia és ridícul. Fins i tot si la mantinguéssim només els catalans, sortiríem a poc més d'un euro cada català (font).

    Sobre els idiomes, t'hauries d'informar millor (pàg 43).

    Comparar el castellà a Catalunya amb el català a Madrid és absurd.
    Els extremistes són dolents... i veig tan erronis a l'Aguirre com el Laporta. Tant l'ABC com l'Avui, ja ho he dit abans.

    És il·lícit enganyar o manipular algunes ments per convèncer d'algunes coses, sí. No aprofundiré, tot al seu degut temps.

    Jo em sento tan català com espanyol. No vull ni l'espanyolització de Catalunya, ni l'anti-espanyolisme. Vull una Catalunya 100% plural.

    No et nego que portaria avantatges... però també molts desavantatges. El primer, que una part important de la població i les empreses marxarien, per por a la nova situació política. Per molt que ho intenteu impedir, hi ha gent que no vol la separació, i marxaria de Catalunya si aquesta es separés. I això seria perjudicial.
    Tot al seu temps, com dèia.

    Permeto la crítica i la discusió, però vull educació. És la màxima d'aquest blog (meu, per altra banda, si no t'agrada, no entris). Si has de ser maleducat, no cal que tornis.

    Sobre l'entrada que estic preparant, encara no està acabada. La publicaré en tres o quatre parts. M'és igual la teva percepció, la veritat, vist com veig que tens la ment tancada.

    Jo intento tenir la ment oberta sempre, i l'amic Ferran et pot corroborar que en més d'una ocasió m'ha aconseguit convèncer d'algunes coses.

    Sergio

    ReplyDelete
  17. Trobo que les estadísitques, poc o molt, sempre estan trampejades, i diguis el que diguis, el vasc, a arrel potser del franquisme i la seva dificultat (i per altra banda poca utilitat que se li dona) és molt menys utilitzat comparativament al català a Catalunya.

    El cost de la monarquia es ridícul, certament, 0,14 € per persona si no recordo malament, però i què? Si tenen diners per gastar, que me'ls donin a mi, que no me'n sobren pas; només dic que és un cost inútil, com mols altres que es fan a tot arreu.

    No trobo la comparació tan absurda, tenint en compte que et miren malament per parlar català, pero no per parlar galleg per exemple, per què? El galleg tampoc és un idioma oficial a Espanya.

    Jo no em referia a manipular, qui manipula? En tot cas serà una minoria d'independentistes sobre-extremistes; jo no parlo d'aquests, aquest independentisme es gairebé feixisme. Personalitats impresentables n'hi ha als dos bàndols, el que passa que se li dona més "bombo" sempre a les menys conservadores, fixa-t'hi.

    Es evident que et pots sentir català i espanyol, però no em negaràs que hi ha gent de fora espanya, que això ni s'ho planteja (de fet, es gent tant extremista que gairebé són independentistes per "l'altre banda" que es diu).

    Sobre el que dius de que algunes empreses marxarien per la situació política... Bé, és molt molt discutible, les empreses busquen estabilitat, Catalunya no seria un galliner, es celebrarien unes eleccions i òbviament, el partit favorit ja et dic jo que no seria el partit comunista. No crec que la situació política fos tan inestable com per a empobrir el país.

    No se com pots opinar amb tanta llibertat sobre una persona que es limita a donar la seva opinió (si que reconec que m'he excedit en algún adjectiu) i dir-me que tinc la ment tancada, quan en realitat de les meves paraules no podries ni entreveure un independentisme clar.

    Sobre tu veig que en algunes coses estàs prou informat però en altres no gaire, només entredeia això. I el respecte una mica te'l podries aplicar a tú per començar en el tractament no tan radical dels nacionalismes, trobo que començar un article amb: "Por - Miedo - Fear" no és la millor manera de fer-ho, i menys presentant un video que no tenia pas cap connotació violenta sinó que es fomentava en la protesta pacífica.

    ReplyDelete
  18. PD: Apart que has sigut tu el que gairebé tracta els independentistes de nazis.

    ReplyDelete
  19. Jo tinc por. Per què no ho puc dir? En cap moment dic que hi hagi violència... de fet, té mèrit fer un lipdub tan currat. El que em fa por és el missatge.

    Si tu ho dius... Per molt trampejades que estiguin, segueixen tenint més validesa que la teva opinió subjectiva, com a individu.

    La monarquia ens costa menys que li costa a Itàlia la presidència de la república (és a dir, Napolitano, no el primer ministre Berlusconi). (font)
    Però, com és monarquia i no escollit, fa nosa. Sincerament, no crec que la monarquia ens perjudiqui, i ens surt regalada, així que tampoc em molesta.

    Et miraran igual de malament si parles qualsevol de les dues, creu-me. Conec a bastants madrilenys, fins i tot hi tinc família, i hi he anat sovint per allà. Et miraran malament si parles en una altra llengua, podent parlar castellà, perquè també la coneixes, i ells t'entendran millor. Però això a Madrid i a Lima.

    I el gallec és oficial a Galícia, que forma part d'Espanya.
    Comparació: segons el nou Estatut que volien tirar endavant, l'aranès seria oficial a tot el territori català. Com miraries a algú a Barcelona o a Amposta que et parlés en aranès si saps que la persona parla català perfectament?
    Pregunto.

    Se'ls hi dóna més bombo als del bàndol contrari. Els indepes no parlen de Laporta i els 'fatxes' pro-espanyols no parlen de l'Aguirre. Com a tot arreu.

    Jo sí em referia a manipular, però. Ja hi parlaré més endavant.

    M'és igual el que pensi la resta de gent... només m'interessa el que pensen els habitants de Catalunya. Tots. I ja està. Coses així, per exemple. (I si el mapa t'impressiona, pensa quins nuclis poblacionals són els que no estan en blau, i entendràs de seguida el que el mapa pot arribar a enganyar.)

    Catalunya no seria un galliner, però tots els començaments són durs. I els empresaris que volen fer beneficis, si a més els hi surt més barat moure's a l'altra banda, no fos cas que hi hagués restriccions al principi (pel merder d'haver de tornar a demanar accés a la UE, cap tractat ni llei reconeix l'entrada immediata a la UE per part de Catalunya, Escòcia, o qualsevol altra), és evident el que faran. Per no dir que bastants estrangers, la majoria d'expats i molt personal qualificat marxaria, per la incertitud de no saber el que passaria.
    Vull dir, això no m'ho invento jo, només cal mirar a varis fets històrics per veure-ho reflexat.

    Nazi significa nacional socialista. No és que els nacionalistes siguin nazis. És que els nazis eren simplement nacionalistes (anteposant-se a una altra nació, també). I el nacionalisme català és un moviment social, a més de polític. O no?
    A partir d'aquí, que cada qual opini. Jo no ho faig. Jo ho exposo, i deixo que cadascú pensi. Cosa que no fa TV3 amb documentals com 'Adéu, Espanya?', per exemple.

    Sergio

    PD:
    Patriotisme: estimar el teu país/nació/regió (m'és igual el terme, no vull discusions tontes).
    Nacionalisme: exaltar el teu país/nació/regió mitjançant odi a un(a) altre/a.

    ReplyDelete
  20. No és només la meva opinió, ja et dic jo que és molt més difícil sentir parlar vasc pel carrer que no pas castellà (al País Vasc).

    I no es veritat, a Madrid parlant anglès per exemple no et mirarien pas malament, i parlant galleg tampoc sobretot tenint en compte que el moviment independentista allà està molt menys dil·luit, o es que has sentit algún cop algú dient "putos gallegos"? Perquè canviant gallegos per catalans, jo sí, i més d'un. I ja et dic jo que a mi com si parlen aranès, hansania o esperanto, per molt que sapiguen català, ells han de tenir el dret a parlar l'idioma que els hi doni la gana sense que la gent els miri amb desconfiança, jo no sóc qui per ficar-me en el que diuen ni tampoc sóc qui per sentir-me ofès, la sola idea de que això passi és ridícula (sigui oficial o no la llengua en el territori, conegui o no la persona el català); t'ho torno a preguntar, es que sóc menys espanyol per ser català? Hi ha gent que així ho opina.

    Ja saps que no em referia pas al partit, sinó a tot el que la paraula nazi comporta culturalment parlant; trobo que això, avui dia, a Catalunya, seria completament impossible, i si passés, no, jo tampoc voldria viure-hi en un lloc així.

    Sobre les empreses... bé, pot ser que tinguis raó en un principi; però en quant Catalunya comences a avançar, hi hauria un clar mercat emergent al que seria molt propici invertir-hi.

    ReplyDelete
  21. porke voras mi comentario sí no habiá fatlau él rezpeto a nadie

    joe macho uno indenta razonár y avlar corectamente y mira komo le gastigan los catalanes

    ReplyDelete
  22. Yo no he borrado nada. De hecho, en el correo tengo este comentario recibido por un tal "Super-falange":

    "pues a mi los mierdas estos no me dan miedo, solo son unos putos incorfonmistas que no saven ni lo ke qieren, putos catalanes de mierda iros a polonia que ese si es vuestro pais"

    No tengo nada más que decir.

    Josep, perdona per trigar tant. Ara no tinc el cap per pensar, intento contestar demà.

    Sergio

    ReplyDelete
  23. Well, I think you're a little flipao

    ReplyDelete
  24. And also Surinam does9 November 2010 at 16:48

    Just a little? Come on! He's is the flipadest person I've ever seen

    ReplyDelete
  25. Bé, almenys jo dono la cara, no m'amago darrera de nicks idiotes ni barrejo idiomes quan parlo. Intento no fer-ho.
    No dic ni pretenc dir que estic en possessió de la veritat, simplement dono les meves opinions (subjectives, i obertes a debat sempre que es faci dins d'uns certs marges d'educació i maneres).
    I si dius que m'has vist, vol dir que et conec. T'importaria donar la cara?

    Igualment, per què penses/u que sóc un flipat? M'interessa saber-ho. Potser és fins i tot constructiu, no només per mí sinó pels altres, qui sap.

    PS: Sembla ser que tens un problema amb les Es. És Ireland i Suriname, en anglès.

    ReplyDelete
  26. And also Surinam_ does9 November 2010 at 21:52

    Actually I don't think that names should be traduced, and "I've ever seen" it's just an expression, it's not literally.

    And I'm not the same person as "Irland rules" I just copied his nick ;) check de IPs if you want.

    And it's your blog, if you want people to show their faces, make it privat>>E<<.

    Anyway, I do support some of your ideas, I also think that homosexual people should have the right to get married among themselves.

    ReplyDelete
  27. And also Surinam_ does9 November 2010 at 21:58

    PD: By the way, if you want my name, you only have to ask for it and i'll give it to you in my next post.

    ReplyDelete
  28. reveal yourself!

    ReplyDelete
  29. Vull el nom, i tant que el vull.
    No el faig privat perquè tothom té dret a dir la seva. No a passar-se, però sí a dir la seva.
    No cal que parlis en anglès. Has entrat amb dos ordinadors diferents a la mateixa web, amb tres minuts de diferència, utilitzant el mateix navegador, i ambdós cops des de Barcelona. I això sí que és públic i ho pot veure tothom. No sé mirar IPs ni rastrejar orígens, però potser ho faci, no et creguis que no. No cal que parlis en anglès, per això. "Check de IPs" m'ha fet molta gràcia.
    Si sou dues persones diferents, és molt, molt estrany, tot plegat.

    Què vol dir que els homosexuals tenen dret a casar-se? I tant! Per què no l'haurien de tenir? Ni tan sols veig que sigui un afer com per estar orgullós de recolzar. És il·lògic no fer-ho.

    Au, va. Imagino que la cançó te l'ha banejada Blogger per drets d'autor, i per això no s'ha publicat. Però no m'agrada Metallica, així que no et molestis.

    ReplyDelete
  30. RATM - Surinam ;)9 November 2010 at 23:55

    Lo de la canço ja m'ho imaginava, que no l'havies borrat tu, tampoc m'hagués molestat, donat que no hi pintava molt aquí, i tampoc em molesta que no t'agradi, "sobre gustos no hay nada escrito, salvo los impuestos por la sociedad".

    Sí que som dues persones diferents, i et puc confirmar que no coneixo de res al tal Irland.

    Lo dels dos ordinadors està equivocat (tot i que està justificat, el meu ordinador canvia la IP automàticament), i lo de Barcelona, també.

    L'error del "de/the", bé, és un clàssic error meu, tothom en té algún cop o un altre.

    I per útlim, et diré que el meu nom és Dàvit Prat Avellaneda. El nom està escrit correctament, és un nom italo-colità que els meus pares van catalanitzar.

    I no ho trobo tan estrany, tenint en compte que ell va fer un post, i jo simplement el vaig contestar en base a les opinions publicades i seguint-li el joc. Potser va estar fora de lloc, no poso en dubte, i em disculpo per haver-ho dit.

    ReplyDelete
  31. Les meves disculpes, aleshores. Però hi ha tres minuts de diferència, per això m'ho he imaginat. No sé, en fi.
    Dóna error a vegades, però sí que és cert que és un error d'alguns quilòmetres (jo diria que uns 50km com a molt). Igualment, ho posa al feed a la dreta, no és res que m'inventi o que no pugui veure qualsevol.

    Tots tenim erros. A mí em passa a la inversa, perquè ara, per sort o per desgràcia, escric més en anglès que en castellà o català, i de tant en tant se'm cola algun "the" on hauria de ser "de".

    Si vols borrar el comentari i fer un de nou amb el nom no sencer, ho entendré. Jo dono el meu nom, però no els meus dos cognoms. Igualment, t'he buscat a Facebook (qui no ho fa, avui dia?), i no t'he trobat. I, per pura curiositat... d'on és "colità"? No tinc ni idea.

    Bah, tranquil. No problem.
    Sergio

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts